Pe Alina Ilea o cunosc toți timișorenii, este unul dintre actorii dragi ai orașului, care ne face să nu uităm de ce iubim teatrul. O putem vedea pe scena Teatrului Național din Timișoara, dar și în proiecte independente sau colaborări internaționale, fiind un spirit activ și efervescent. Alina s-a alăturat proiectului Dramalogue- festival de teatru-lectură, încă de la prima ediție în 2015, iar la ediția a II-a, cea proaspăt încheiată, a fost o prezență magnetică și fermecătoare. Rolurile interpretate de Alina în cadrul Dramalogue au fost: Mama, în Tatăl meu, preotul , Ea în Nu pe gură, Irina în Masa puterilor noastreRegina/Crainica în Bocanci.  I-am adresat câteva întrebări pentru a afla cum a fost Dramalogue, din perspectiva actorului.

  1. Cum ai aflat de acest proiect și ce anume te-a determinat să fii parte din el?

Am raspuns invitatiei colegilor mei si initiatorilor acestui festival, Adrian Jivan si Marius Lupoianu ,de a participa inca de la prima editie. Ca actrita, sunt interesata direct de ultimele texte scrise de autori romani sau straini . Sunt curioasa care sunt temele preferate ale scriitorilor contemporani, dar si de impactul pe care il au asupra publicului.

   2. Ce părerea ai despre teatrul-lectură? Consideri că are o notă specifică și dacă da, care este aceea?

Cred ca este formula perfecta prin care publicul poate fi atras catre textul dramatic. Este locul in care textul- nu regizorul,  actorul sau spectacolul- ramane vedeta.

      3. Care dintre rolurile interpretate în cadrul festivalului ți-a plăcut cel mai mult?

Am gasit in fiecare din cele 4 roluri cate o provocare, dar preferatele sunt cele 2 roluri din textul Nu pe gura si Irina din Masa puterilor noastre.

     4. Cum a fost experiența de a juca în librării, în mijlocul publicului și printre cărți? Cum a fost să spui o poveste printre atâtea povești scrise?

Imi plac librariile. Mi se par fascinante. Sunt ca niste insule in toata nebunia asta cotidiana. Cel mai bun loc sa dai viata cuvantului scris. Intimitatea cu publicul este asigurata.

    5. Te vom vedea și într-o a treia ediție a festivalului Dramalogue?

Sper ca acest festival sa aiba viata lunga si de la editie la editie sa atraga cat mai mult public. Din cate stiu eu, este un festival unic in tara. Sigur, multe festivaluri de teatru din  au si o sectiune de teatru- lectura, dar unul dedicat doar acesteia nu cred ca exista. De aceea mi se pare o idee excelenta care trebuie promovata si sustinuta.

Sigur ca voi participa. Abia astept sa vad ce texte noi apar si sa le impartasesc publicului.

Mai multe despre Alina Ilea pe http://www.alinailea.ro/